Reactie plaatsen 
 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BeNeLiga
01-29-2020, 01:03 PM
Bericht: #1
BeNeLiga
De BeNeLiga dus ...
Als we de resultaten van de voorbije 5 seizoenen als basis nemen zal de BeNeLiga bestaan uit ...
PSV
Ajax
Feyenoord
AZ
Vitesse
FC Utrecht
FC Groningen
Heracles Almelo
sc Heerenveen
PEC Zwolle

Club Brugge
KAA Gent
RSC Anderlecht
KRC Genk
Standard Luik
Sporting Charleroi
SV Zulte Waregem
KV Kortrijk

Geen KV Mechelen of Antwerp FC dus ... Nu, er wordt naar verluid gemikt op 2023 als startjaar Antwerp zal er dus waarschijnlijk wel bij zijn ten koste van KV Kortrijk. Maar voor KV Mechelen wordt het zo goed als onmogelijk om er bij te zijn.
Waarom er overigens voor een 10-8 verdeling gekozen is, is mij een raadsel. Als je naar de bevolkingsaantallen kijkt zou 11-7 logischer zijn.
Er wordt vanuit gegaan de België en Nederland elk afzonderlijk nog steeds evenveel Europese tickets gaan krijgen. Dat lijkt mij sterk. Ik vermoed dat de UEFA de BeNeLiga gaat zien als één competitie. De UEFA ranking van die competitie zweeft zo ergens rond plaats 7 of 8, gok ik zo met de natte vinger. Je gaat dus jaren krijgen waar alleen Club Brugge of AA Gent Europees haalt. Zouden de Belgische clubs daar al aan gedacht hebben?

Enkele mogelijke problemen ...
1) de stadions ... Er zijn momenteel welgeteld TWEE Belgische clubs met een modern stadion ... Gent en Mechelen. Al de rest, ja, ook het AstridPark en Jan Breydel, is aftands. Den Bosuil is aan een update bezig, maar is nog lang niet af en Sclessin hangt aaneen met pleisters en schietgebedjes.
Bovendien zijn Belgische stadions een stuk kleiner. De grootste zijn ergens in de 20k, de Ghelamco arena en "Achter de Kazerne" zitten tegen de 16k aan.
En sommige van die stadions zitten zelden of nooit vol. Kortrijk en Zulte zijn al blij als het stadion half vol zit en ook bij Genk, Charleroi en Gent is het zeker niet altijd vollenbak.
Er zijn een handvol clubs die een uit-cultuur hebben, maar de meeste krijgen een uitvak van 1k niet vol.
2) de speelstijl ... Het is alom geweten dat er in België veel harder verdedigd wordt. Kijk maar naar Bjorn Vleminckx ... in Nederland topschutter. Hij gaat terug naar België en scoort amper nog. De Nederlands G6 heeft genoeg kwaliteit in huis om Belgische clubs omver te blazen, maar die 4 anderen gaan een frustrerende competitie tegemoet.
3) het minimumloon ... Begië is berucht als dumpingland voor niet-EU spelers. Makelaars charteren een vliegtuig in Senegal, Ghana of Nigeria en proberen die spelers te 'verlappen' als ze er twee per charter kunnen verkopen aan een profclub zijn ze uit de kosten. En degene die het niet halen? Die verdwijnen in de illegaliteit. In Nederland kan dit niet omdat niet-EU spelers een stevig loon moeten krijgen. Dus, wordt dit gelijkgetrokken? Indien niet hebben Nederlandse clubs een enorm nadeel.
4) de taal ... strikt genomen zou dit geen probleem mogen zijn. Prof spelers zijn gewoon dat er een Kroaat, Portugees of Noord-Ier de (Europese) match leidt. Toch gaat het even slikken zijn als een wedstrijd tussen pakweg Feyenoord en Heerenveen geleid wordt door iemand die geen woord Nederlands spreekt.
5) de corruptie ... of zoals Francois Dekeersmaeker, aka Swakiri, aka Vettige Cois, het samenvatte "het is niet illegaal, enkel onethisch" ... Het Belgische voetbal staat bol van de corruptie. Arbiters die 'instructies' hebben gekregen, spelers die schorsingen krijgen afhankelijk van het shirt dat ze dragen, zwart geld en schriftvervalsing die compleet genegeerd worden, ... noem maar op. Vorig jaar heeft de voetbalbond overigens twee keer de regels van het lopende seizoen aangepast ... TIJDENS HET SEIZOEN!!!
6) Juridische Arbitrage ... wat bij conflicten die niet opgelost kunnen worden binnen de bonden zelf? In Begië heb je het BAS, Belgisch Arbitragetribunaal Sport, die zo'n geschillen behandeld ... maar ook die hebben vorig jaar tot VIER KEER TOE de eigen regels aangepast om tot een 'juiste' uitspraak te komen.
7) de groene tafel ... geen idee hoe dit heet in Nederland. Aan de groene tafel worden de schorsingen in geval van een rode kaart bepaald. Gaat er een gezamelijke 'groene tafel' komen?
8) Welke regels gaan we eigenlijk gebruiken ... De Belgische, de Nederlands, of gaan we nieuwe opstellen? (overigens ... een volledig regelboek opstellen voor een voetbalcompetitie is een werk van MAANDEN)
9) Racisme ... vooral de politie van Luik is berucht omwille van hun racistische houding tegenover Vlamingen ... hoe ze tegenover Nederlanders staan valt nog te bezien.
10) supportersgeweld ... zowat het enige punt waar België er mss beter voorstaat. We krijgen toch regelmatig berichten uit het hoge noorden van supportersgeweld en vandalisme ... is het echt zo erg bij jullie? Of is dat opgeklopt door de media?

soit, ik ga het voorlopig bij 10 houden.
Wat denken jullie?

Non illicitus, sed corruptus moribus est
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
01-31-2020, 09:27 PM
Bericht: #2
RE: BeNeLiga
Ik wil er eigenlijk niks over kwijt, de De BeNeLiga is de doodsteek voor de kleinere clubs. Ik zit er niet op te wachten, en de meeste Nederlandse supporters niet.
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
02-01-2020, 06:52 AM
Bericht: #3
RE: BeNeLiga
Ik denk dat een BeNeLiga heel slecht gaat uitpakken voor met name de kleinere clubs.
Misschien dat de grote clubs er voordelen bij hebben maar de kleintjes zeker niet.
Van mij hoeft het niet.
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
02-01-2020, 10:05 AM
Bericht: #4
RE: BeNeLiga
Er wordt gezegd dat de kleintjes mee gaan profiteren van de extra inkomsten van de beneliga ... HOE dat dan moet, wordt nooit gezegd.
Vermoedelijk via een soort trickle down economy ... Je weet wel, diezelfde trickle down die in de US al 30 jaar NIET werkt. Het is niet dat Ajax plotseling 1m eur gaat betalen aan Roda voor een speler van 750k enkel en alleen omdat Ajax tegen Kortrijk mag spelen.

Net als bij de hervorming van het Belgische voetbal wordt er door de pers angstvallig vermeden om de mening van de supporter te vragen. Nergens enquêtes, supportersverenigingen worden niet geïnterviewd.
Iedereen mag z'n zegje doen BEHALVE de supporters.

Non illicitus, sed corruptus moribus est
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
Reactie plaatsen 


Ga naar locatie:


Contact opnemen | Freebb.be | Naar boven | Naar inhoud | Mobile Version | RSS-syndicatie